HIBAJAVÍTÓ.

Kezdés január 13-án.

Keresd a Facebook-on!

NEOLANG Online Nyelviskola


Plan Your Day

Read the following paragraphs and put them into the most logical order. When finished, you can listen to the text by clicking on the link below it. Then decide if the sentences are true or false according to the text.


A)    Too often during the day, we’re just responding to everyone else’s needs instead of doing our intended plan. So if you don’t have a plan, you’re guaranted not to be doing what you want to do, you’ll be respondig to other people.

B)    The best way to get the optimum results out of your day is to plan your day the night before. There’re two reasons for this.

C)    It’s like having an employee working for you all night long. If you do it in the morning, you don’t get that benefit. And then start to work your plan. Plan your life, work your plan. You’re gonna be very very successful.

D)    And by doing it the night before, here’s the pay-off. All night long, your unconscious and subconscious mind is going to be working on how to make that happen.  It’s going to be coming up with creative ideas, pulling information from your past memory into the present so you can utilise it, and literally planning your perfect day.

E)    The second reason for planning your day the night before is you can rationally decide what you’re going to do at what time of the day. Too often people just work from a to-do list. What you want is to schedule exactly what you’re going to do at what time, schedule how long you think it’s gonna take.

 

True or False?
1.    If you want to be really effective in planning, you should make plans before sunset.
2.    Other people’s problems may deter you from fulfilling your own tasks.
3.    It is easier to get side-tracked if you do not set a time frame for everything you need to do.
4.    While sleeping, your brain helps you prepare for the tasks of the day in front of you.
5.    If you forget to plan your day in advance, you can do it in the morning with similar efficiency.




KEY:
B, A, E, D, C
1 FALSE     2 TRUE     3 TRUE     4 TRUE    5 FALSE

Jack Canfield: Plan Your Day

Read the following paragraphs and put them into the most logical order. Then decide if the sentences are true or false according to the text. When finished, you can listen to the text by clicking on the link below it.

A) Too often during the day, we’re just responding to everyone else’s needs instead of doing our intended plan. So if you don’t have a plan, you’re guaranted not to be doing what you want to do, you’ll be respondig to other people.

B) The best way to get the optimum results out of your day is to plan your day the night before. There’re two reasons for this.

C) It’s like having an employee working for you all night long. If you do it in the morning, you don’t get that benefit. And then start to work your plan. Plan your life, work your plan. You’re gonna be very very successful.

D) And by doing it the night before, here’s the pay-off. All night long, your unconscious and subconscious mind is going to be working on how to make that happen. It’s going to be coming up with creative ideas, pulling information from your past memory into the present so you can utilise it, and literally planning your perfect day.

E) The second reason for planning your day the night before is you can rationally decide what you’re going to do at what time of the day. Too often people just work from a to-do list. What you want is to schedule exactly what you’re going to do at what time, schedule how long you think it’s gonna take.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE

11 Time Management Tips

Mai blogunkban a helyes időbeosztás technikáit ismerhetitek meg. Az itt található szövegkiegészítős feladattípus több nyelvvizsgában is megjelenik (EURO, TELC, BME stb.).

A feladat Gyenge középhaladó szinttől ajánlott és a végén megtalálható a megoldókulcs.

1 Read the text about time management and fill in the gaps with the correct words. There are five extra words that you do not need.

easily      do     can     them     to     plan     doesn't     who     looking     whole     other    
were     there     nobody     going     have     making    are     why     someone

11 Time Management Tips

Do you feel the need to be more organized and/or more productive? Do you spend your day in a frenzy of activity and then wonder (1) ................ you haven't accomplished much?
Time management skills are especially important for small business people, (2) ................ often find themselves performing many different jobs during the course of a single day. These time management tips will help you increase your productivity and stay cool and collected.


1) Realize that time management is a myth.
No matter how organized we are, there are always only 24 hours in a day. Time (3) ................ change. All we can actually manage is ourselves and what we do with the time that we have.

2) Find out where you're wasting time.
What are your time-bandits? (4) ................ you spend too much time 'Net surfing, reading email, or making personal calls? Track your daily activities so you can form an accurate picture of what you actually do, the first step to effective time management.

3) Create time management goals.
Remember, the focus of time management is actually changing your behaviours, not changing time. A good place to start is by eliminating your personal time-wasters. For one week, for example, set a goal that you're not (5) ................ to take personal phone calls while you're working.

4) Implement a time management plan.
Think of this as an extension of time management tip # 3. So you need to not only set your specific goals, but track them over time to see whether or not you're accomplishing (6) ................ .

5) Use time management tools.
A software program such as Outlook, for instance, lets you schedule events (7) ................ and can remind you of events in advance, making your time management easier.

6) Prioritize ruthlessly.
You should start each day with a time management session prioritizing the tasks for that day and setting your performance benchmark. If you (8) ................ 20 tasks for a given day, how many of them do you truly need to accomplish?

7) Learn to delegate and/or outsource.
No matter how small your business is, there's no need for you to be a one-person show. For effective time management, you need to let (9) ................ people carry some of the load.

8) Establish routines and stick to them as much as possible.
While crises will arise, you'll be much more productive if you (10) ................ follow routines most of the time.

9) Get in the habit of setting time limits for tasks.
For instance, reading and answering email can consume your (11) ................ day if you let it. Instead, set a limit of one hour a day for this task and stick to it.

10) Be sure your systems are organized.
Are you wasting a lot of time (12) ................ for files on your computer? Organize a file management system so that you can quickly lay your hands on what you need.

11) Don't waste time waiting.

From client meetings to dentist appointments, it's impossible to avoid waiting for (13) ................ or something. But you don't need to just sit there and twiddle your thumbs. Always take something to do with you, such as a report you need to read, a checkbook that needs to be balanced, or just a blank pad of paper that you can use to (14) ................ your next marketing campaign.

You can be in control and accomplish what you want (15) ................ accomplish - once you've come to grips with the time management myth and taken control of your time.

 

 

 

KEY:

1. WHY                                                                  6. THEM                                                             11. WHOLE
2. WHO                                                                  7. EASILY                                                           12. LOOKING
3. DOESN'T                                                            8. HAVE                                                             13. SOMEONE
4. DO                                                                     9. OTHER                                                           14. PLAN
5. MAKING                                                            10. CAN                                                              15.TO

The Store of the Future

Mai blogbejegyzésünkben egy jövőbeli üzletbe látogathatsz el.

Ez a feladat Pre-Intermediate – Intermediate szintnek felel meg és a végén megtalálható a megoldókulcs.

1. Watch the video and decide which answer is correct in each case.


1. What comes to Mrs Hudson’s mind when she looks at the salad on the display of her phone?
A. She’s promised Rachel to buy some food for tonight.
B. Rachel is visiting them this evening.
C. She can’t make pizza tonight, because Rachel is on a diet.
D. She needs to remind Rachel to send her over the recipe of that nice salad she made.

2. The new digital shelf-edge screens …
A. are cost-effective and deliver loads of messages.
B. can show only one message.
C. are able to communicate several messages but it’s expensive to operate them.
D. can send messages to customers’ mobiles.

3. What does Mrs Hudson think of the ad on the cereal package?
A. She doesn’t need a new car but she buys the cereal anyway.
B. She finds this ad a bit too personal and annoying.
C. She doesn’t even notice it on the box.
D. It makes her happy that buying cereal she can also win a car.

4. Mrs Hudson is using an out-of-stock indicator to
A. tell the shop about her likes and dislikes.
B. let the manager know she finds the pizza a bit too expensive.
C. help the staff to know there’s no more pizza in the freezer.
D. inform the back office that the freezer is out-of-order.

5. What is the easiest way for customers to find a product in the shop?
A. They just need to send a message to the staff who will show them.
B. They can check the location on a digital way-finder.
C. They just have to follow directions appearing on digital screens all over the shop.
D. They can download the shop’s map onto their mobiles and check the way there.

6. Why does the digital screen get Mrs Hudson’s attention?
A. Because if she buys tinned chilly on sale, she can get a discount on a bottle of wine.
B. Because she doesn’t normally drink wine but it would be a perfect gift for Rachel.
C. Because she hasn’t had wine recently but it seems like a good idea to buy some for tonight.
D. Because she’s been looking for this type of rose wine for a while and now she can try it.

7. How does Mrs Hudson choose to pay for the products she has bought?
A. A scanner is scanning her figerprints to identify her and draw the money from her bank account.
B. She would like to pay through her mobile phone.
C. She decided on no-paper payment earlier and the sum will be deducted from her profit share.
D. She is going to pay by credit card at the counter.

2. The following expressions could be heard in the video. Fill them in the crosswords puzzle.



KEY:
1.B     2.A     3.D     4.C     5.B     6.C     7.C

DOWN
1. DURABLE     2. DISPLAY     3. SCREEN     4. SUPPLIER     5. WAREHOSUE     7. MANUFACTURER     9. RANGE     10. SATISFIED     11. HUGE

ACROSS
6. LATEST     8. PURCHASE     12. CAMPAIGN     13. COMMERCIAL     14. QUEUE     15. BENEFIT     16. VOUCHER

Seven secrets to Success of Steve Jobs

Mai blogunkban az Apple egyik alapítójának, Steve Jobs-nak a sikerhez kapcsolódó titkaiba kaphatsz betekintést. Nézd meg a kisfilmet és oldd meg a hozzá tartozó feladatokat!
Ez a feladat Pre-Intermediate – Intermediate szintnek felel meg és a végén megtalálható a megoldókulcs.



1 Watch the video twice and decide if the sentences are TRUE, FALSE or NOT INCLUDED IN THE VIDEO.

1.    Millions of people have taken flowers to Steve Jobs’ grave.
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

2.    To do something useful and valuable was the most important for Jobs.
A)     True.        B) False        C) Not included in the video.

3.    He graduated from college in 1972.  
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

4.    Only the exceptionally talented can take advantage of Jobs’ principles of success.
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

5.    First and foremost, you must be passionate about what you do.
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

6.    You must be able to word your vision not longer than a Twitter post.   
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

7.    It’s not advisable to streamline your product scale.
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

8.    Steve Jobs felt he could closely work with a maximum of six people.
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

9.    Steve decided to wear the same type of clothing every day because he loved jeans.
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

10.    ‘Kick start your brain’ means that you have to travel abroad from time to time.
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

11.    Spending a long weekend in the Four Seasons Hotel Jobs decided to make an Apple store resemble a hotel rather than a shop.     
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

12.    Having sold about 29M I-pads he also became interested in how to entertain their customers.
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

13.     Steve Jobs was a natural born and gifted presenter.
A)    True.        B) False        C) Not included in the video.

2 Watch the video from 5:44 and fill in the gaps with one word.

So how does all this relate to the rest of us, even if you are not the (14) _________ of a company.
‘You are being (15) ________ judged by how well you give a presentation, how well you communicate. Just to get that first job at a college and then next job and climb the career (16) ________.
Yet some of the genius of the Apple (17) ________ could be a bit sour, like Jobs’ famous (18) ________ and temper.
‘He was a very (19) ________ manager.’
Whatever his flaws Steve Jobs will be known as the (20) ________ visionary. So don’t feel bad, steal his secrets. Most likely he would (21) ________ that.
‘Good artists (22) ________, great artists steal.’
‘You may not want to change the world necessarily, but you (23) ________ change your little part in it. I think it’s a good exercise: “What would Steve Jobs do?” It’s (24) ________ when you start asking “What would Steve do?” – it’s a high bar to reach. But it’s (25) ________ reaching.’


KEY:
1. C     2. A     3. B     4. B     5. A     6. A     7. B     8. A     9. B     10. B     11. C     12. B     13. B

14. head     15. judged     16. ladder     17. co-founder     18. perfectionism     19. demanding    20. ultimate     21. expect
22. copy     23. can     24. tough     25. worth